Oktobra 1964.godine Beograd se spremao da proslavi 20 godina od oslobođenja u drugom svetskom ratu. Proslavi je trebao da prisustvuje ceo državni vrh Jugoslavije. Na čelu sa J.Brozom – Titom.

Specijalni gost na proslavi trebalo je da bude delegacija iz Sovjetskog Saveza predvođena maršalom Birjuzovim i generalom Ždanovim – narodnim herojima koji su učestvovali u borbama za oslobađanje Beograda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Avion „Iljušin Il-18″ sa sovjetskom delegacijom na aerodromu „Beograd“ u Surčinu očekivan je u 11,30 čas. Na aerodromu sve je bilo spremno za svečani doček – počasna četa JNA i vojna muzika su već zauzeli svoja mesta. Tu su bili i članovi delegacije za doček, na čelu sa Jankom Veselinovim, sekretarom CK SK Srbije.
Međutim, u 11,34 čas avion je nad Avalom nestao sa radarskog ekrana kontrole letenja. Uskoro je stigla vest da se sa Avale vidi plamen i dim. Avion je udario u Avalu i eksplodirao. Nije bilo preživelih.


Zbog neispravnog uređaja za navigaciju, avion je izgubio visinu i usled guste magle udario u padinu Avale, na oko 200 metara od Spomenika Neznanom junaku. Prilikom pada avion je pokidao drveće u širini od 100 metara, i na kraju udario u brdo i eksplodirao.
Pored članova delegacije stradalo je još 11 članova posade. Ukupno 18 lica.
Stradali članovi delegacije su:
Vladimir Ivanovič Ždanov; General-pukovnik Crvene armije, Heroj SSSR-a i Narodni heroj Jugoslavije.
Sergej Semjonovič Birjuzov; (1904 -1964) maršal SSSR-a, Heroj SSSR-a i Narodni heroj Jugoslavije.
– Nikolaj Romanovič Mirnov, general-major, član Centralne revizione komisije KPSS, deputat Vrhovnog sovjeta i načelnik Odeljenja u CK KPSS.
– Nikolaj Nikolajevič Škodunovič, general-lajtnant, zamenik načelnika Vojne akaedmije „M. V. Frunze“.
– Ivan Kondratevič Kravcov, general-lajtnant u penziji, heroj Sovjetskog Saveza.
– Leonid Porfirevič Bočarov, general-major u penziji.
– Grigorij Timofejevič Šeludko, potpukovnik, stariji ađutant načelinka Generalštaba i zamenika ministra odbrane SSSR maršala Sergeja Birjuzova.

Dan oslobođenja Beograda 20. oktobra 1964. godine obeležen je samo polaganjem venaca pošto su otkazane sve planirane svečanosti i priredbe Održana je sednica Gradske skupštine, koja je umesto svečanog imala komemorativni karakter. Sednici je prisustvovao najviši državni vrh tadašnje Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom, Aleksandrom Rankovićem, Edvardom Kardeljem, Petrom Stambolićem… U prvom redu je bilo sedam praznih mesta, namenjenih nastradalim članovima delegacije.
Iz Moskve su stigle dve nove delegacije. Jedna je došla na proslavu Dana oslobođenja a druga delegacija je došla sa zadatkom da preuzme tela nastradalih.
Tela nastradalih članova sovjetske vojne delegacije su 21.oktobra bila izložena u Domu JNA gde im je veliki broj Beograđana odao poštu. Tela su položena u vojne kamione i prevezena do vojnog aerodraoma u Batajnici.
Kolona sa posmrtnim ostatcima se kretala centrom grada, preko Trga Republike, brankovog mosta i dalje do Batajnice. Na ulicama je bio veliki broj građana koji su odavali počast poginulim veteranima.
Posmrtni ostaci su sa Batajničkog aerodroma avionom preneti u Sovjetski savez. U pratnji je bila i jugoslovenska delegacija koja je prisustvovala sahrani u Moskvi. Posmrtni ostaci članova delegacije, kao i posade aviona sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na moskovskom groblju Novodevičje, gde im je podignut spomenik.
Urna maršala Birjuzova položena je u zidine Kremlja, iza Lenjinovog mauzoleja.
Na mestu pada aviona, 1964. godine, započeta je gradnja spomenika stradalim ruskim veteranima. Gradnja je završena 1965. godine po projektu vajara Jovana Kratohvila.