Rančićeva kuća se nalazi u neposrednoj blizini Gročanske čaršije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kuća nosi ime po porodici Rančić koja ju je izgradila i generacijama živela u njoj. Poslednji vlasnik kuće je bila gospođica Magdalena Rančić, koja je 60-tih godina XX veka sklopila ugovor sa opštinom o doživotnom izdržavanju i kuću zauzvrat zaveštala opštini.

Kuća je izgrađena početkom 19. veka, kao dvodelna kosovska prizemljuša. Pokrivena je četvoroslivnim krovom od ćeramide sa ranciceva-kuca-4velikim krovnim ispustima – strejama. Duž cele strane kuće proteže se trem sa koga se ulazilo u „kuću”. Prostorije u kući su bile zasebne, međusobno nepovezane.

U kasnijem periodu je kuća prezidana. Tada je izdignuta tako da je dobila podrum i doksat. Na taj način je dobila izgled gročanske varoške kuće.

ranciceva-kuca-1-www

Doksat je arhitektonsko-estetski elemenat koji spada u najreprezentativnije prostore u našoj narodnoj arhitekturi. Izgradnjom doksata deo domaćeg života se iz kuće prenosi na trem.

Ispod doksta je natkriven prilaz podrumu.

Obimni konzervatorsko-restauratorski radovi na kući su obavljeni 80-tih godina XX veka.

U adaptiranoj Rančićevoj kući otvoren je Zavičajni muzej Grocke 1982. godine. 1966. godine Rančića kuća se stavlja pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i upisuje u Registar spomenika kulture grada Beograda. Od 2006.godine kuću koristi Centar za kulturu Grocku.