Akvaristika

110 of 11 items

Подводни свет Аде Циганлије (Савског језера)

Изванредан филм Иване Орловић Крањц и Јанеза Крањца о Подводном свету Аде Циганлије (Савског језера). Кратки филм о становницима Савског језера, настао је као део пројекта обележавања јубилиеја 60.година постојања ЈП Ада Циганлија. Протекле три године рониоци из ронилачког клуба С.Д.Т.Свет Роњења ( http://www.svetronjenja-sdt.rs/ ) су током својих редовних активности истраживали дно Савског језера. Резултат тих роњења је […]

JAVAK Ep.10. – Muraena helena

Beogradski Javni akvarijum i tropikarijum polako postaje mesto koje turisti ne zaobilaze u Beogradu. Ovde možemo videti mnoge tropske ribice ali i mnoge stanovnike mora. Tu je i Muraena helena.

JAVAK Ep. 9 – Nemo i Dori

U Javnom akvarijumu i tropikarijumu posetioci mogu da vide morske akvarijume. Svakim danom broj morskih vrsta je sve veći i veći. Najmlađi posetioci se najviše obraduju kada vide  popularnog Nema i Dori, junake  iz čuvenog crtanog filma.

JAVAK Ep.8 RIBA LAV – LIONFISH (Pterois Volitans )

Lion fish zvana i riba pauk

Pterois Volitans – Riba lav. Smatra se jednim od najopasnijih stanovnika koralnih mora. Njene otrovne bodlje na leđima i stomaku su izuzetno smrtonosno oružje. Zbog toga je izbegavaju i najveći predatori. Ovo je riba tropskih mora – može se naći u područjima od Crvenog mora do Indijskog okeana. Ova riba je izuzetan predator.

JAVAK Ep.6 Američka tačkasta štuka

Američka tačkasta štuka, Spotted gar (Lepisosteus oculatus). Stanište joj je u Severnoj Americi – južno od jezera Mičigen pa do reka centralne Amerike. Može da naraste do 1 m u dužinu.

JAVAK Ep.5 Ciklidi

Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu je počeo sa radom pre dve godine. Ovde imate priliku da vidite ribe iz celoga sveta, morske , slatkovodne… Tu možete videti i različite ciklide. Ciklidi su ribe iz porodice Cichlidae i reda Perchforms. Ova porodica broji oko 1.300 opisanih vrsta, a pretpostavlja se da se ukupan broj vrsta […]

JAVAK Ep.4 Morski akvarijumi

U Javnom akvarijumu i tropikarijumu posetioci mogu da vide i morske akvarijume. Tu su i ribice iz Crvenog mora. Najmlađi mogu da vide i popularnog Nema i njegove drugare iz čuvenog crtanog filma.

JAVAK Ep.3 Kameleon

Kameleoni potiču iz istočne Afrike, ali su se najviše razvili u zapadnoj Africi i na Madagaskaru. Danas ga imau celoj Afirici, naročito na Madagaskaru i području sredozemlja, zatim u Indiji, Sri Lanki i Turskoj zajedno s Arapskim poluotokom. Kameleoni se zadržavaju na stablima i u grmlju.

JAVAK Ep.2 Symphysodon Discus

SYMPHYSODON DISCUS. Dragulj iz Amazona. Sigurno jedna od najlepših i najpopularnijih akvarijumskih riba. Diskusi su pravi kraljevi akvarijuma. Prirodno stanište diskusa je područje reke Amazon u Juznoj Americi. U Javnom akvarijumu i tropikarijumu u Beogradu  možete videti veliki broj ovih prelepih riba.