У Темишвару, вековима највећем граду Баната, од давнина је постојала велика српска заједница. Постојање велике српске заједнице кроз историју, у Темишвару је видљиво на сваком кораку.

Довољно је да одете на Трг Уједињења (Piata Unirii), најстарији градски трг, грађен у барокном стилу. У прошлости овај трг је био познат као Главни трг и веома је значајан за Српску националну мањину која овај трг назива и старим српским језгром.

И данас се на њему налази неколико зграда веома значајних за Српску националну мањину, које нам указују на вековно српско присуство у овоме граду. То су, пре свега  Саборна српска православна црква и Владичански двор.

Српска саборна црква у Темишвару седиште је Српске православне цркве у Румунији. То је престона црква Темишварске епархије и најважније црквено здање српске заједнице у Румунији.

Иако је Срба све мање у Темишвару, њихови трагови кроз историју су видљиви на сваком кораку. Баш као и српски дух, језик и музика који се могу чути на сваком кораку у овом старом и лепом граду.