SPOMEN DOM „KREMANSKO PROROČANSTVO“; KREMNA

Kremanska ili Šarganska oblast obuhvata severni dio Zlatibora. Kremanska oblast se na severu graniči sa planinom Tarom, na istoku sa užičkim krajem, na jugu sa drugim dijelovima Zlatibora  a na zapadu sa Bosnom. Selo Kremna se nalazi idealnoj nadmorskoj visini za vazdušnu banju (800 m) usred borove šume.

Selo Kremna je rodno mesto proročke familije Tarabića. U 19. veku u selu Kremna su živeli Tarabići, poznata porodica za koju se u narodu vjeruje da su bili vidoviti. „Kremansko proročanstvo“ je zbornik navodnih proročanstava porodice Tarabića.

Tarabići su navodno predvideli pronalazak televizije, telefona, telegrafa, predvideli su smene na prestolu Srbije, propast Karađorđevića, dolazak Josipa Broza na vlast i drugo. Prvi Tarabić za koga se tvrdilo da ima proročke mogućnosti bio je Miloš Tarabić koji se rodio 1809.godine a umro 1854.godine.

Veliko i nepresušno interesovanje i opčinjenost ljudi proročanstavima i narodnom mistikom, učinili su da je interesovanje za proročanstvo i poruke Tarabića i njihovog Kremanskog proročanstva i danas veoma veliko. Tako je u zaseoku Tarabići, na putu za Taru, napravljen Spomen dom kremanskih proroka, mesto koje obilazi veliki broj turista.

U ovome kompleksu se nekada nalazila i takozvana ‘’kosmička kugla’’, o čijem nastanku postoje razne teorije. Na žalost, kugla je stradala u svojevremeno podmenutum požaru i danas su ostali samo neki manji komadi.

U kompleksu se nalazi i „Kralj u buretu“ – drvena skulptura kralja Petra u buretu, za koju je vezana interesantna priča. U staroj drvenoj kući prote Zaharija Zaharića, navodno je 1900.god boravio kralj Petar I Karađorđević. Petar Karađorđević, tada pretendent na srpski presto se, navodno, 1900.god krio u buretu u podrumu ove kuće. Tvrdi se da je i kralj Aleksandar Karađorđević po očevom nagovoru posetio ovu staru kuću 1920.godine.

1943.godine bugarski okupatori su spalili staru kuću Zaharića. Komšije su navodno spasile dosta stvrai iz kuće, uključujući i staro bure u kome se krio kralj. Danas je u tom buretu skulpruta kralja Petra I.

Danas turisti u Kremna dolaze ne samo zbog proročanstva. Sve je više onih koji žele da uživaju u lepotama netaknute prirode ovoga kraja.

Zbog toga se seoski turizam ubrzano razvija u ovome krajupa je sve više domaćinstava koja se bave seoskim turizmom. Pored kvalitenog smeštaja u ponudi su i tradicionalna domaća jela i razni sadržaji s obzirom na blizinu Zlatibora, Tare, Mokre gore. Domaćini kažu da je ovo selo nekada bilo centar turizma ovoga kraja, mnogo pre Zlatibora, i da žele da to ponovo bude tako.