Топчидер

8 Items

Топчидер је парк и градска четврт у Београду. Парк се простире на 111.336 m2, у долини Топчидерске реке, и већ 150 година је једно од најомиљенијих излетишта Београђана. Назив Топчидер је турска реч, преузета из персијског језика, и значи тобџијска долина. Порекло назива је у 15. веку када су овде били лоцирани артиљеријски логори где су Турци изливали своје топове. Овде су се налазили и објекти у поседу београдског паше, а ливаде су коришћене за испашу коња. У време владавине кнеза Милоша Топчидер постаје најзначајније место у околини Београда. Његово прво уређење започело је 1831. године са изградњом резиденцијалног комплекса кнеза Милоша Обреновића.
За уређење парка био је одговоран Атанасије Николић професор математике, „начертанија“ и „земљомерија“ и први ректор Лицеја у Крагујевцу. У тада модерном енглеском стилу он је овде формирао прву парковску површину у Београду са вијугавим стазама, бујним растињем, употребом воде у виду потока и језераца.
На простору резиденцијалног комплекса Обреновића, као најстарије уређене целине Топчидера, налази се 6 споменика културе: Конак кнеза Милоша, Топчидерска црква, Црквени конак у Топчидеру, скулптура Жетелица, Обелиск и споменик Арчибалду Рајсу.