Старе фотографије Србије – “Планетарни архив“

7 Items

Албер Кан (1860-1940), je француски банкар који је веровао да “познавање страних култура подстиче поштовање и мир међу народима“. Зато је створио „Планетарни архив“ у циљу стварања фото-инвентара о животу људи наше планете са почетка 20. вeка. За тај пројекат Кан је ангажовао фотографе и сниматеље са задатком да сниме све што има антропогеографски, антрополошки и етнографски садржај, како би забележили традицију и обичаје људи на које буду наилазили у својим мисијама.
Између 1909. и 1931. године, Кан финансира 13 фотографa и неколико филмских аутора и шаље их у педесет земаља света.

Збирка тих фотографија названа је “Планетарни архив“ (Archives de la Planète), а чува се у Музеју Албера Кана у Болоњи (Musée départemental Albert-Kahn). Овај архив садржи око 720 000 аутохрома и 140 000 метара филмске траке, насталих између 1910. и 1930. године.

Огист Леон је један од фотографа који су учествовали у овом чувеном и грандиoзном пројекту који је покренуо Албер Кан. Током 1913.године О.Леон је боравио на Балкану. Обилазио је Србију са Косовом, Македонију, Црну гору, Босну... Направио је велики број јединствених фотографија.
Сматра се да су то прве фотографије у боји (колору) настале у нашим земљама.