Манастир Тумане

17 Items

Манастир Туман је православни манастир Епархије браничевске Српске православне цркве. Удаљен је 10-так км од Голупца. За име манастира везано је неколико предања за Милоша Обилића који је, наводно, имао дворац у оближњем селу Двориште. Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синајита који је пребивао у оближњој пећини. Када га је понео на лечење пустињак му рече „Ту мани“. Да окаје грех Милош подиже задужбину- манастир у који положи Зосимове мошти. Док је зидао манастир стиже кнежев позив да дође у бој: „Ту мани, па дођи на Косово.“ Од двоструког „ту мани“ манастир добија име Тумане.
Не зна се тачно време изградње манастира. У писаним изворима манастир се први пут се помиње у попису 1572/3. године. Попис из времена султана Мурата ИИИ одређује локацију манастира код села Туман.
У време Кочине крајине, манастир је паљен од стране Турака. Више пута је обнављан. 1910. године срушена је тадашња манастирска црква. Балкански ратови су одложили градњу нове цркве, па је садашња подигнута тек 1924. године, као задужбина краља Александра И Карађорђевића.
Манастирска црква посвећена је Светом архангела Гаврилу. Зидана је у српско-византијском стилу.