Краљева винарија; Опленац

6 Items

Предео око Тополе и Опленца од давнина је био познат по узгајању квалитетне винове лозе и одличних вина. У оквиру свог надалеко познатог имања у Тополи, још је Карађорђе на падинама ближе врху Опленца засновао плодоносне винограде.
Прави процват опленачког виногорја почиње тек доласком Краља Петра I у ове крајеве. Он је иза цркве дао да се сазида мали подрум где је све до почетка Првог светског рата прерађивано грожђе. Из тог првог Краљевог подрума сачувана је до данас огромна стара бачва од близу 4000 литара коју је 1909. године Петар Јоксић, унук Карађорђевог буљубаше, поклонио Краљу Петру I. На њој је изрезбарен стих „Који не зна да треба рујно винца пити, није човек већ је изрод тог ће земља клети.“
Краљ Александар I наставио подухват свог оца и деде засадивши на преко 50 хектара 150.000 чокота сорти Траминац, Шардоне, Гаме и Пино Ноар набављених у Француској, али и аутохтоне сорте које су давале одличне купаже. Временом су настала позната вина Тријумф, Опленка, Жилавка и Розе. Краљевски виноград је постао расадник квалитетних сорти које су потраживала огледна добра, пољопривредне школе и домаћинства. Вина која су се добијала са краљевских винограда су се служила приликом званичних посета европских владара али су нашла и свој пут до трпезе страних дворова.