Јелова гора

4 Items

Јелова Гора је планина у западној Србији. Спада у групу маљенско-повленских планина у динарском планинском систему. Налази се на деветом километру, североисточно од града Ужица. Јелова Гора је густо пошумљена заталасана висораван, површине од око 20km², на просечној надморској висини од око 850 м, на којој се истичу висови: Ђаков камен (1003м), Преседо, Озколиште и Збориште. Највиши врх планине је Јеленина глава (1011 мнв).
Планина je богата водотоцима, са доста изворске воде (Јованова вода, Батина вода, Изворак, Студенац, Самаџинац, у новије време познат као Десанкина чесма). Највећа река која пролази планином је Таталија, спаја се са Тмушом и улива у Скрапеж.
Највише има букове, грабове, брезове, јасикове, а најмање храстове шуме. У новије време све веће површине прекривене су бором, јелом, смрчом, омориком, планинским чемпресом. Ова планинска лепотица надалеко је позната по боровницама. Хемијски састав земљишта је погодан за ову биљну врсту. Крајем августа на планини се организује свечаност посвећена боровници.
Јелова гора је планинска зона, богата и разноврсна ловном дивљачи. Најбројније су срне, а има и лисица, зечева, куна, јазаваца и разноврсних шумских птица.