Црква Светог Марка у Београду

6 Items

На месту где се налази данашња црква светог Марка на Ташмајдану, 1830. године, прочитан је султанов хатишериф о признавању аутономије Србији унутар турске царевине. Ту је стајала и стара црква коју је подигао кнез Милош, те на тај начин обележио то историјско место. Стара црква је уништена у бомбардовању Београда 1941. године, остаци су уклоњени 1942. године.
Црква Светог Марка на Ташмајдану грађена је од 1931. до 1940. године у непосредној близини старе цркве из 1835. год. Црква је слична манастиру Грачаници. Опремање и украшавање храма још није завршено.
У јужном делу наоса налази се саркофаг са костима цара Душана, које су заслугом Радослава Грујића 1927. пренесене из његове задужбине манастира св. Арханђела код Призрена, прво у Патријаршију, а потом 1968. године у цркву Светог Марка. На северној страни је гробница од белог мермера у којој су сахрањени земни остаци патријарха Германа Ђорића.
Последњи краљ из династије Обреновића краљ Александар Обреновић и његова жена Драга Машин су сахрањени у крипти цркве, у којој се осим њих налази још неколико владика и чланова династије Обреновић.