Изложба радова познате руске уметнице, сликарке графичара, Ксеније Симонове биће отворена у Београду 20.фебруара у галерији „Прогрес“.

Ксенија Симонова је светски позната уметница која је освојила светску публику својим сликањем у песку. У Србији је позната по радовима из серије „Пешчана прича – Живи, Србијо”. Овај серијал је изазвао велико интересовање наших грађана и од тада се радови Ксеније Симонове у Србији прате са великом пажњом.

О овом серијалу посвећеном Србији Ксенија Симонова је својевремено изјавила: „Пешчана прича” говори о животу велике земље која чува своју веру, поштује претке и која је способна да се радује и пева упркос проблемима са којима се суочава. „Пешчана прича“ је настала након што сам пропутовала манастире и градове Србије, заувек заволевши ту земљу и њене невероватне људе.”

Изложба Ксеније Симонове у Београду ће трајати од 20. фебруара до 2. марта у галерији „Прогрес”. Изложба се затим сели у Крагујевац (7–21. март, Кикинду (1–24. април), Нови Сад (25. април – 20. мај).

Свечано отварање изложбе је у суботу 25. фебруара у галерији „Прогрес” у 18 сати. Изложбу ће отворити Његово Преосвештенство владика пакрачко-славонски господин Јован. Уводну реч даће господин Никола Кусовац. У музичком програму учествује „Хор слависта”.

У недељу, 26.фебруара, у 12 сати на малој сцени Народног позоришта у Београду могу да се погледају пешчане анимације Ксеније Симонове. У музичком програму учествују Ивана Жигон, хор „Косовски божури” и „Хор слависта”.