Музеј на отвореном „Старо село“ у Сирогојну је једна од најпознатијих туристичких дестинација у златиборском крају. У „Старом селу“ се приказује архитектура, начин живота и организација породичног живота људи овога краја. На површини од 5 хектара налази се 50-так објеката пренетих из околних златиборских села.
„Старо село“ привлачи огроман број посетилаца током летње сезоне када посетиоци могу да уживају у прелепој природи овога краја.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО О БОЖИЋУ У СИРОГОЈНУ:

Али прави је доживљај посетити „Старо село“ током зиме, када падне снег, када се кровови у селу забеле и све подсећа на неку снежну бајку.

У Музеју „Старо село“ негују старе, помало заборављене обичаје. У јединственом простору и објектима, какве налазимо у „Старом селу“, реконструишу се стари обичаји и приказује се начин на који је становништво овога краја обележавало велике верске и народне празнике као што су Божић, Ускрс, Спасовдан и други.

Потребно је истаћи да посетиоци Музеја „Старо село“ активно учестују у реконструкцији и презентацији обичаја.

Божићни празници су прилика да се туристи који долазе на Златибор у аутентичном амбијенту Старог села упознају са обичајима ужичког краја.

Тако смо и ми, пре неку годину, искористили боравак на Златибору током новогодишњих празника да обиђемо Сирогојно током зиме, тачније током Божићних празника.

У Сирогојно смо стигли на Бадњи дан. Не случајно. Желели смо да присуствујемо реконструкцији и презентацији обичаја везаних за Божић. Зато смо отишли право у Музеј „Старо село.“ Пред крај радног времена музеја организована је презентација обичаја везаних за Божић која се одвијала у главној кући у Старом селу.

Као и сваке године, на Бадњи дан, један од истакнутих домаћина из Сирогојна је добио прилику да у главној кући домаћинства, буде домаћин и презентер обичаја везаних за Божић.

Када су у питању обичаји везани за Божић, све почиње око огњишта око кога се практично одвијао цео живот, где су се славили празници, неговали обичаји…
Домаћин је прво унео бадњак у кућу. У кућу се уноси и слама на којој ће се касније послужити храна. Најмлађим посетиоцима се највише допао део обичаја када прате домаћина око огњишта, размештају сламу и пијућу као пилићи очекујући поклоне.

Домаћин је затим окадио бадњак и све присутне у кући.

За то време домаћица је на сламу положила орахе, суво воће и бомбоне а затим и храну, обавезно посну…

То је тренутак када је домаћин позвао госте да заједно ломе чесницу и да се потом послуже донесеним ђаконијама.

Тиме је програм – презентација старих обичаја везаних за Божић завршена. Остали смо још неко време у главној кући у Старом селу, у дружењу и разговору са домаћином и запосленима у музеју „Старо село“.

Али тиме наш боравак у Сирогојну на Бадњи дан није био готов. По савету домаћина решили смо да у селу останемо до вечери.

Јер ако сте на Бадњи дан дошли у Сирогојно и у музеју Старо село присуствовали презентацији старих обичаја везаних за Божић, немојте да направите грешку и да одмах по презентацији напустите село.
Обавезно останите у селу до вечери и присуствујте паљењу бадњака пред старом црквом Светих апостола Петра и Павла која је подигнута још 1821.године.

Време до паљења бадњака можете провести у Крчми – угоститељском објекту у оквиру Музеја Старо село, или у некој од локалних кафана са националном храном.

У дане неког од верских празника Крчма је обично украшена плакатима са много корисних информација о датом празнику.

Приликом наше посете, на Бадњи дан, Крчма је била украшена плакатима информацијама о Бадњем дану, о Божићу и начину на који се обележавао и прослављао.

Церемонија паљења бадњака се одвијала у вечерњим сатима испред цркве Светих апостола Петра и Павла.

Паљењу бадњака је претходила служба у цркви. Служби у цркви и паљењу бадњака присуствовало је скоро цело село уз мањи број туриста који је остао у селу.

По завршеној служби, испред цркве локални свештеник је честитао окупљеном народу Божић. Затим је упаљен бадњак.

После паљења бадњака почело је право народно весеље, уз музику и трубаче. Домаћини су обезбедили кувану ракију и кувано вино уз домаће специјалитете.

Морамо да похвалимо домаћине. Куваним вином, куваном ракијом и храном послужени су и сви туристи који су остали на церемонији паљења бадњака.

На жалост, како је Бадњи дан био веома хладан, са температуром испод нуле и снегом који је повремено падао многи туристи су напустили славље убрзо по паљењу бадњака и пожурили назад ка Златибору.

Они храбрији, малобројнији, међу којима смо били и ми, остали су са домаћинима до самога краја – до иза поноћи.

Зажалили смо што нисмо на време обезбедили смештај у селу, или у апартманима у Старом селу.

Наш савет за вас је – ако сте у прилици, у данима око Божића проведите пар дана у Сирогојну.

Ми смо око 1 час после поноћи кренули ка Златибору, кроз снежну вејавицу и снег, који је јак ветар наносио на пут. Уморни али препуни прелепих утисака…