Између северних огранака Суве планине и јужних падина Сврљишких планина, пружа се долина реке Нишаве која је интензивним усецањем у стенску масу створила ову прелепу клисуру. Налази се на само 14 км источно од Ниша и дуга је 17 километара.

Састоји се из морфолошких целина Градиштанског кањона, дужине 7 км, Островичког проширења или котлине, дужине 2 км и Просечке клисуре чија је дужина 8 км.

sic.klis.juznastr.

На југоисточном ободу Нишке котлине тектонска изломљеност терена омогућила је интензиван процес красификације кречњачке масе. У вишим партијама кречњаци садрже све, како површинске, тако и подземне, морфолошки развијене облике краса. На источном ободу пружа се пространа Куновичка површ, која је у области Сићевачке клисуре претежно посебна морфотектонска и предеона целина и у коју је усечена Сићевачка клисура Нишаве. Са северне стране она ограничава Суву планину, а са јужне Сврљишке планине. После Ђердапске клисуре, најдужа је пробојница у Србији.

uskosicevo

Фауна и флора Клисуре је веома богата и карактерише се високом вредношћу диверзитета. Примера ради у клисури је евидентирано преко 1200 врста виших биљака. Обилује присуством ендемичних и реликтних врста. Овде се може наћи и жалфија, која расте, иначе, само у медитеранским условима. Ова изузетно драгоцена биљка због своје лековитости, у Сићевачкој клисури нашла је своје природно станиште. Због свега тога, Сићевачка клисура је 2000. године проглашена специјалним резерватом природе.

На подручју Сићевачке клисуре налазе се и средњовековни манастири попут манастира Свете Петке у селу Островица, те манастир Свете Богородице у Сићеву, који је саграђен далеке 1644. На подручју клисуре налази се и црква Светог Илије.

задња

Кроз ову клисуру пролазили су некада важни стари путеви Via Militaris, чувени римски пут, као и турски, такозвани Цариградски друм, повезујући ово подручје са остатком света. Овде се налази и однедавно откривено палеолитско насеље које се сматра најбогатијим на Балкану.

Кроз Сићевачку клисуру, паралелно са Нишавом, изграђени су железничка пруга (1886/87) и нишавски међународни магистрални пут (1964). Нишавска железница која пролази кроз долинске усеке Сићевачке клисуре део је велике светске железничке магистрале (Лондон—Париз—Београд—Ниш—Софија—Истанбул), а магистрални пут Е-80, источни крак Коридора 10, део велике паневропске магистрале.

Због свих чуда и лепота којима обилује Сићевачка клисура, сасвим су пригодне речи којима је, пре 100 година, покушао да опише овај крај, чувени француски песник Ламартин: “То се речима не може исказати, нити се пером може забележити, то се само голим оком може видети“.

sicevacka-klisura

sicevacka2velika

пруга

Извор:

visitnis.com

sr.wikipedia.org

panacomp.net