Освештана испосница Св. Зосима Синаита и канонизован Св. Јаков Тумански.

Дана 28. маја 2017. године у Манастиру Туману, поред Голупца, је прослављен велики празник – освештана је испосница Св. Зосима и канонизован Св. Јаков. Ови догађаји су изазвали велико интересовање народа па се на овај дан у манастиру Тумане окупило готово десет хиљада верних.

Освећење испоснице Св. зосима

Још 27. маја, у после подневним сатима, док је вредно братство манстира уз велику помоћ верујућег народа овога краја, обављало завршне припреме за сутрашњи дан, народ  из разних крајева Србије и иностранства почео је да се окупља. Како се манстир налази у шуми, у дивној природи, у његовој близини нема објеката у којима би могло да се преноћи. Најближи смештајни објекти се налазе у 10-так километара удаљеном Голубцу.

Имао сам прилику да упознамОсвећење испоснице Св. Зосима у манастиру Тумане брачни пар из Београда који је пристигао својим кампером у коме су преноћили са жељом да сутра заузму место у цркви. Било је и оних који су дошли својим колима у којима су преспавали са жељом да сутрадан буду што ближе Туманским свецима и приме њихов благослов.

Ујутро, 28. маја, порта манастира Тумане је била премала да прими сав народ који се окупио.  Дуж улице која води до манстира био је паркиран огроман број аутобуса из свих крајева Србије. Запазио сам и више аутобуса и аутомобила из Црне горе, Републике Српске… Више хиљада људи је остало ван капија манастира, дуж улице којом је планирано да се нешто касније, креће литија са моштима Св. Зосима.

Пресвлачење моштију Св. Зосима у манастиру ТуманеУз присуство народа, већег броја свештених лица и архиепископа михоловско-кошицког Г. Георгија пресвучене су мошти Св. Зосима.Пресвлачење моштију Св. Зоима у манастиру Тумане

Затим је Св. Архијерејску Литургију служио архиепископ михоловско-кошицки Г. Георгије уз саслужење епископа браничевског Г. Игнатија и епископа тимочког Г. Илариона. У току Литургије извршен је чин проглашења Св. Јакова Туманског.

После Литургије, окупљеном народу и свештенству, обратио се дирљивом и поучном беседом епископ браничевски Г. Игнатије поводом канонизације Св. Јакова Туманског.

Затим су мошти Св.Зосима у свечаној литији, уз пратњу многобројних свештеника, монаха и хиљада верника пренете у древну свету испосницу.

Импресивно је било видети верујући народ који се окупио у тако великом броју како у литији прати мошти свога свеца  до његове испоснице. Древна испосница Св.Зосима, која је вековима била запуштена, великим трудом и залагањем Игумана јеромонаха Димитрија Плећевића и целога братства манастира Тумане је потпуно обновљена.

Тако су мошти Св. Зосима, после дуго времена у свечаној литији, уз пратњу многобројних свештеника, монаха и хиљада верника пренете у древну свету испосницу.

Испред древне испоснице мошти Св.Зосима је дочекало много народа, који је не жалећи труда дошао да прими благослов туманских чудотвораца Светих Зосима и Јакова.

 

Дугачка и непрекидна била је колона народа који је желео да се у обновњеној испосници Св. Зосима помоли и прими благослов. До касних вечерњих сати народ је походио испосницу.

После преноса моштију у древну испосницу, где су се помолили и примили благослов од туманских чудотвораца Светих Зосима и Јакова, народ се враћао до манастира. Вредно братство је домаћински припремило велике количине хране и пића за народ који је дошао да прими благослов туманских светаца. До касног после поднева народ се служио на трпези припремљеној поред манастира.

Током дана често сам, у пролазу, од непознатих људи чуо једну реченицу:

Постаде и остаде Тумане ЂЕРДАПСКИ ОСТРОГ.

Погледајте 3 видео снимка:

 

Испосница Св. Зосима пре обнове и освећења 28.05.2017.год