Манастир Паља

5 Items

Манастир Паља, посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, налази се у селу Паља, око 50 км од Сурдулице уз саму Бугарску границу. Припада врањској епархији Српске православне цркве.
Не зна се тачно када је подигнут и ко га је подигао. Сматра се, по предању, да потиче из IX века (тачније 818. године), а да је обновљен у XIII веку. Обновили су га Дејановићи, а бугарски егзархисти дозидали су припрату крајем XIX века. Лежи на левој обали реке Јерме (Паљевице) која се улива у Црно море.
Манастир је фрескописан. Бугари су, градећи припрату, премалтерисали срењевековне византијске фреске непроцењиве вредности. На новом малтеру насликали су нове фреске ниског квалитета. Манастир се сам издржавао, током историје био је и мушки и женски, а монаха је у њему било до балканских ратова. После I светског рата у њему нема више монаха.
У близини манастира се налази извор за чију воду постоји веровање да је лековита. Многи долазе да се умију или понесу воду, а нарочито помаже код болести очију. Једни овај извор зову извор Свете Петке, док га други називају извором Светог Саве, а трећи извором Пресвете Богородице. Народ овог краја, према предању, прича да је манастир једном посетио и Свети Сава, и то 1236. год.