На данашњи дан, 13.12.1806.године (30.11.1806.год пo старом календару), у зору, на Св.Андрију, приликом заузимања Стамбол vasa-carapic-1капије погинуо је Васа Чарапић, војвода и командант војскe Грочанскe нахијe.
Васа Чарапић, чувени Змај од Авале, рођен је 1770. године у Белом Потоку испод Авале. Његова породица је пореклом била из племена Кучи у Црној Гори.

Породица је добила ово презиме тако што је један од његових предака случајно убио пса неког Турчина, који је за откуп тражио 500 гроша. Пошто је сакупио паре његов предак их је уместо у кеси послао у чарапи, па су прозвани Чарапићима.

Васа Чарапић је као добровољац – фрајкор учествовао у Кочиној крајини.

У рату између Турске и Аустрије Васа Чарапић се поново борио као добровољац против Турака. Тада се истакао изузетним јунаштвом. Стекао је велики углед, па је на нахијској скупштини изабран за кнеза грочанске нахије.steva_todorovic_vasa_carapic_1856-58

Када су 1804.године београдске дахије направиле списак за сечу српских кнезова Васа се са братом од стрица, Марком, нашао на том списку. Браћа Чарапићи су сазнали за турску намеру и склонили су се на Авалу. Ипак, Марко је био једна од првих жртава дахиске сече кнезова. Турци су га убили у Калуђерици.

После братове погибије Васа се одметнуо у хајдуке и почетком устанка постаје један од главних војсковођа српске војске.

Карађорђе га је изузетно ценио. Забележено је да је Васа одиграо важну улогу у доношењу одлуке о нападу на Београд. Карађорђе се, наводно, двоумио да ли да се Београд нападне. Васа Чарапић је био главни поборник напада. Добро је познавао прилике у граду и терен око града па је наговарао Карађорђа да се крене у напад.

vasa-carapic-3Карађорђевом одлуком, напад је почео у зору 30.12.1806.године. Истина, у наким записима се као датум напада и датум Васине погибије помиње 29.12. а не 30.12.1806.године.

После дуготрајне опсаде српска војска од 12000 војника напала је Бeоград из чeтири правца. Напад на Варош-капију прeдводили су Карађорђe и кнeз Сима Марковић, напад на Сава-капију прeдводили су Остоја Конда и Узун Мирко Апостоловић. Напад на Стамбол-капију прeдводио је Васа Чарапић док су напад на Видин-капију прeдводили Станојe Стаматовић – Главаш и Вулe Илић – Коларац.vasa-carapic-2

Васа је повео својих 3.000 војника у напад на Стамбол капију. Према легенди Васа је напад повео викнувши: „За мном, браћо!“ али га је у том тренутку погодио турски куршум.

Саборци су га на импровизованим носилима од пушака пренели у Карађорђев шатор, који се налазио на Ташмајдану. После 2 сата у том шатару је издахнуо. Пре смрти Васа је брату Танасију рекао да га сахрани у манастиру Раковица. Жеља му је испуњена.

Читав век касније, по наредби краља Петра I, 1910 године, у манастиру Раковица, Васи Чарапићу је подигнут споменик.

Васа Чарапић данас има два споменика у Београду и околини. Један се налази на Авали а други на месту где је погинуо – поред данашњег Народног позоришта у Београду.

Београђани су по овом јунаку назвали и улицу у близини места где је погинуо – Од Кнез Михајловог споменика (односно Народног позоришта) до Калемегдана.

carapicev-brest-1